Verhuizing

Na tientallen jaren aan de Broekpolderweg, gaat het scoutcentrum opnieuw beginnen langs de Vlaardingse Vaart.
We laten veel historie achter, maar zien tegelijkertijd uit naar een frisse start.

Wie gaan er verhuizen?

Alle scoutinggroepen op het scoutcentrum gaan verhuizen. Het gaat om:

  • de Marnix van Sint Aldegonde
  • de Maurits-Viool
  • de Wesselgroep
  • de Willem de Zwijger

Ook de Scoutshop verhuist mee.

De twee andere Vlaardingse scoutinggroepen, de Allart van Heemstede en de Geuzen (waterscouts), blijven op hun oude vertrouwde locaties in de Holy en langs de haven in het centrum.

Wanneer gaan jullie verhuizen?

De eerste stappen in de voorbereiding voor de verhuizing zijn inmiddels al gezet. Een deel van het terrein langs de rijksweg is afgestaan aan de volkstuinvereniging. Niet alleen de scouting moet namelijk plaatsmaken voor de nieuwe Blankenburgverbinding, ook de naastgelegen volkstuinen moeten een stukje opschuiven. De verwachting is dat we eind 2017 kunnen beginnen  met het bouwklaar maken van het terrein. In het eerste kwartaal van 2018 kan de schop dan in de grond voor de nieuwe clubhuizen.

Hoe gaat de bouw in z’n werk?

Tijdens het bouwen wordt er vooral overdag gewerkt, waarbij ook een korte periode geheid moet worden.
Helaas moet er ook groen worden gekapt. Dat doen we zo minimaal mogelijk, omdat juist de scouts graag in het groen spelen. We willen het perceel voor 80 procent zo groen laten als het nu is. En alle bomen die verdwijnen zullen we later terugplanten. Verder zal het terrein met schone grond moeten worden afgedekt, waardoor er een periode nog geen gras zal groeien.

In de avonduren zal er door vrijwilligers aan de clubgebouwen worden gewerkt om de kosten zoveel mogelijk te beperken. Het gaat dan vooral om kleinere klussen, zoals het plaatsen van een keuken, installeren van sanitair of het verven van de kozijnen. De verwachting is dat de overlast al met al minimaal zal zijn.

De Watersportweg blijft gewoon bereikbaar. Net als het smalle wandelpad langs de Vaart waar veel hardlopers en wandelaars gebruik van maken.

De verwachting is dat het terrein eind 2018 klaar is om naartoe te verhuizen. Dat is op tijd voor Rijkswaterstaat, die begin 2019 met de aanleg van de tunnel wil gaan beginnen.

De precieze planning zal later volgen. We informeren iedereen zodra we meer weten.

Aanspreekpunt voor onze buren

Natuurlijk zijn we altijd bereikbaar, mocht er onverhoopt toch sprake zijn van overlast.
Een speciale omgevingsmanager is daarom altijd voor u beschikbaar.

Dat is Corrie de Jong, al jarenlang actief bij scouting en ook in de wijk langs de Vaart heeft gewoond.
Voor sommige omwonenden dus mogelijk een goede bekende.

Mocht u dus ergens last van hebben, is ze te bellen op 0622018269.

Hoe wordt het gefinanceerd?

Bij de verhuizing is de gemeente Vlaardingen één van onze belangrijkste partners. In samenspraak is een nieuw terrein uitgezocht én we hebben een behoorlijke financiële compensatie gekregen. Desondanks moeten we voor de verhuizing de komende tijd nog 700.000 euro bij elkaar sprokkelen. Daarvoor schrijven we een aantal fondsen aan. Ook zoeken we actief naar sponsoren. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit bedrag tijdig bij elkaar hebben.

We hopen dat we zelfs nog wat meer geld bij elkaar weten te krijgen. Op die manier kunnen we het terrein zo duurzaam mogelijk inrichten. Met zonnepanelen, groene daken op de clubhuizen, kleine windturbines en dat soort extra’s willen we het groenste scoutcentrum van Nederland worden!